free hit
counters
AiM MX2E Elise/Exige specific dash - Page 21 - Interior/Exterior/Lights/Glass/Alarms/ICE/HVAC/Other - The Lotus Forums #ForTheOwners Jump to content


AiM MX2E Elise/Exige specific dash


Recommended Posts


Upgrade today to remove Google ads and support TLF.

Are only Lotus dealers getting the binnacle (instrument shroud) with the improved finish, or is it a "rev A" versus "rev B" situation where all AiM dealers are getting the improved binnacle? I bought mine from Inokinetic (US) and the binnacle actually looks pretty good, the finish is pretty close to my stock dash top (I wouldn't describe it as "plasticky"), but I haven't seen one of the Lotus dealer sourced units in person and it's hard to tell from photos which version I have.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Coalace said:

As the dealer sourced lotus branded units are said to have a nicer version of the binnacle cover, does anyone know if they offer kits for the 05 and 06 cars, or must the AIM/Aftermarket version be purchased for the earlier cars?

The dash units are the same. Its only the binnacle that's painted on the lotus one, But that wont fit the 2004-2007 white dash non airbag car anyway. You will need to 'sort' the control buttons, unless you find some who has sorted that point😏

Link to comment
Share on other sites

 

My car is a 2013 model Elise with a 1.6 engine, but when I add a display with the new SW, I get an error in the engine mode and the traction control doesn't light up.  And HVAC doesn't light up either.  The serial number is 7700200.  Does anyone have the same trouble?

  And unfortunately, the new FW does not turn on HVAC.

B5E11C46-AD9F-4C78-A7E9-84014B91F854.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Anyone Running the latest firmware suddenly have this issue? 

IF you leave the parking lights /headlights on , and turn off the car, the car still keeps idling / running. 
Turning off the headlights/parking llights shuts down the car. 

Dealer here has checked through, and after disconnecting the cluster, notices that this phenomena does not occur anymore. 
Wondering if its the latest firmware

 

Link to comment
Share on other sites

SW 3.34.02 is the RS3 software, nothing to do with the dash firmware.

Start a new configuration in RS3 and re-flash the dash

The decimal places are all programmable in the RS3 configuration 

Dont forget to select the correct model year of software in the dash once its updated

Link to comment
Share on other sites

Thank you for your reply!
I made a new configuration with RS3 software of SW 3.34.02 and reflashed it. * FW is the latest
If you then select the model year on the dashboard, the configuration will disappear.
* In that case, the mode error disappears and no decimal point is added.

And HAVC doesn't light up either.
I don't know how to change the decimal point and adjust the HAVC if it can be programmed with the RS3 configuration.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 09/11/2020 at 09:30, vodoxus said:

Anyone Running the latest firmware suddenly have this issue? 

IF you leave the parking lights /headlights on , and turn off the car, the car still keeps idling / running. 
Turning off the headlights/parking llights shuts down the car. 

Dealer here has checked through, and after disconnecting the cluster, notices that this phenomena does not occur anymore. 
Wondering if its the latest firmware

 

So Just an update in case anyone has experienced this. 

Dealer tried latest firmware, issue still persists. 
Dropped back down to 02.32.79 , and the issue is gone. 
Car is a S3 Elise 220 Sport .

Hopefully fixed in a new firmware update

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 23/12/2020 at 15:46, geartox said:

Did someone installed the aim rear camera with the MX2E ? Where did you installed the camera (through the diffuser finisher near the rear parking sensor) ?

 

I installed mine right above the license plate using double-sided tape to adhere AIM's camera bracket to the inside of the bumper cover — see the pics. No drilling, and it's basically invisible. 

It's lower than in most other cars, so you are actually much farther away from the objects you see, but that's a good thing.  

 

image.thumb.png.113aaef4d586c785e52a6ac277e7049e.pngimage.thumb.png.d62a757640f2d2af92f26fa1328a58f4.pngimage.thumb.png.797e6c1de323067ac125078a64366c2d.pngimage.thumb.png.c0618c1c1cc7f6be85c430ef680d66fc.png

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 12/11/2020 at 15:02, xLEONx said:

Thank you for your reply!
I made a new configuration with RS3 software of SW 3.34.02 and reflashed it. * FW is the latest
If you then select the model year on the dashboard, the configuration will disappear.
* In that case, the mode error disappears and no decimal point is added.

And HAVC doesn't light up either.
I don't know how to change the decimal point and adjust the HAVC if it can be programmed with the RS3 configuration.

Hi there,

I am having the same problem with the "error" message on the display. If I use the default display configuration - no problem. If I use the RS3 software to create a new configuration and upload it to the dash, it accepts the changed configuration but displays "error" instead of the Race/Sport mode. 

My firmware is version is 02.32.79 which appears to be a couple of versions behind the latest according the release history pdf. However, I can't seem to download anything later than 02.32.79 when I go into the software upgrade page.

My dash was supplied by Lotus Australia with my new Exige 410 Sport and it doesn't seem to have the option to choose any other models other than 2011-2020. 

I'm wondering if the Lotus supplied dashes are somehow locked down to a particular version of the FW - unlike the the retail versions?

Can anyone tell me how to download the later FW versions and/or how to fix the "error" mode on the dash?

Thanks,

peter.

IMG_0987.JPG

Link to comment
Share on other sites

On 15/10/2020 at 15:23, [email protected] said:

Dear AIM,

We all want this ! :AIMX2E_rpm.jpg.3bd1a7a5e18cf9bb113de13bd6e1b59b.jpg

Best regards

Mat

Those who have the MX2E and your car is stored for winter might want to check it works ok still before spring.
I was ready to do a clear cold winter day drive last week and started the car but the dash was dead. 

I’ve found that once it’s heated up to normal room temperature it worked again when back in the car. It’s then ok for a couple of hours until it cools down and then it stops powering up until heated up again. 

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, stephenwhyte said:

Can someone tell me if this new dash has this display to choose?

FC3886C2-835D-4C07-80F6-C1CE375BC214.jpeg

Thats very nice.... where did it come from??

Link to comment
Share on other sites

The 3-Eleven Motec unit. 

88 Esprit NA, 89 Esprit Turbo SE, Evora, Evora S, Evora IPS, Evora S IPS, Evora S IPS SR, Evora 400, Elise S1, Elise S1 111s, Evora GT410 Sport

Evora NA

For forum issues, please contact the Moderators. I will aim to respond to emails/PM's Mon-Fri 9-6 GMT. 

Link to comment
Share on other sites

While the AIM has a similar screen, you'd have to buy the Motec unit if you wanted to replicate the 3-Eleven! 

https://www.racedatasystems.com/products/motec-c127-race-display-kit-non-logging

  • Like 1

88 Esprit NA, 89 Esprit Turbo SE, Evora, Evora S, Evora IPS, Evora S IPS, Evora S IPS SR, Evora 400, Elise S1, Elise S1 111s, Evora GT410 Sport

Evora NA

For forum issues, please contact the Moderators. I will aim to respond to emails/PM's Mon-Fri 9-6 GMT. 

Link to comment
Share on other sites

I am very happy with my MX2E product for my 2017 Lotus Elise S. However I am surprised to see that a lot of data are missing either for the display or the datalog. Indeed a large part of the generic OBD-II channels are not present. In my case I especially miss the short & long term fuel trim & battery voltage. I am a little disappointed on this point because an ELM327 which costs 10€ allows me to have these information and not the MX2E which costs way more.

Edited by Yoshi63
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Yoshi63 said:

I am very happy with my MX2E product for my 2017 Lotus Elise S. However I am surprised to see that a lot of data are missing either for the display or the datalog. Indeed a large part of the generic OBD-II channels are not present. In my case I especially miss the short & long term fuel trim & battery voltage. I am a little disappointed on this point because an ELM327 which costs 10€ allows me to have these information and not the MX2E which costs way more.

Agree

Can someone post a step by step DIY how to install an oil temp sensor, wiring and how to show the oil temp on the aim.

Link to comment
Share on other sites

Do not hesitate to contact the AIM support if you are agree with me. I contacted them in October but they answered that the project was closed for us... I'm really not happy with this answer, and I think I'm not the only one who wants this, especially since it's technically easy to add. I would have been happy if RS3 proposed to be able to add our own PIDs, I would have coded this myself but it is not possible either! It's frustrating to have such a good device with so many limitations.

Edited by Yoshi63
Link to comment
Share on other sites

On 30/12/2020 at 19:53, Peeltone said:

Those who have the MX2E and your car is stored for winter might want to check it works ok still before spring.
I was ready to do a clear cold winter day drive last week and started the car but the dash was dead. 

I’ve found that once it’s heated up to normal room temperature it worked again when back in the car. It’s then ok for a couple of hours until it cools down and then it stops powering up until heated up again. 

Quick update - appears that the firmware checks temperature before booting and if too low doesn’t boot. I have received a new firmware version which fixes the issue. 

Great help from Dave to get the new firmware v02.34.37 which has sorted the problem. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...