free hit
counters
Radiator fan mystery - Engine/Ancilliaries - The Lotus Forums Jump to content
alzmoore

Radiator fan mystery

Recommended Posts

hello,

 

Just failed MoT because the car boiled up on the lift and so could not be emission tested.......the tester thinks that the fans didn't come on. (Strange that I could idle it forever and it never overheated but hey.....)

The first fault I found was that a voltage from the rear relay wasn't arriving at the front relay which was due to the little spade terminal in the front relay holder being pushed back so not making contact.  That got me to the point that if i send 12v from the back of the car to the front relay via the connecting wire the fans came on........however, I now find that I don't appear to be getting any input to the rear relay from the ecu so the fans aren't triggered.  This is the case even when the indicated temp on the dashboard is about 100C.  The sensor in the inlet manifold must be working, firstly because it's new and secondly because I have no fault codes and if it wasn't working it would affect other system and trigger fault codes.

So I'm baffled again.  Does anyone know at what temp the fans should cut in at? I understand that the thermostat opens at something like 82C but surely the fans should trip in by 100C???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upgrade today to remove Google ads and support TLF.

Fans should come in around 92.  You can't rely on the gauge; better to read the ECU for reported temp and go from there.

Unlucky, BTW!


British Ambassador to Florida, New York, Denmark and Newfoundland.  And Sweden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The Delco ECU fan on temperature is 92 deg C.

Check the temperature the ECU is showing, the new sensor may not be working properly.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

If the car was just serviced, verify that coolant is fully topped-off and bled. The cold level needs to be monitored for 5 - 10 drive cycles afterwards.

  • Like 1

Atwell Haines

'88 Esprit

Succasunna, NJ USA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks all.  Checked with freescan and ecu is seeing the temperature and it matches the gauge closely.  If I've got it right the ecu outputs 12v to the relay until the temp reaches 92C and then it earths which energies the coil relay???  Does that sound right?

It appears that there is no voltage arriving at the rear relay from fuse 13 at the front of the car so it looks like another broken connection from front to back....

Share this post


Link to post
Share on other sites

The ECU only gnds the coil of the radiator fan control relay, the coil receives +12 V from fuse 21 on the SE.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks..That make sense.  Jump wire from front to back seems to have solved it now....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...