free hit
counters
Engine Dies After Warm Up - Engine/Ancilliaries - The Lotus Forums - Lotus Community Partner #ForTheOwners Jump to content


IGNORED

Engine Dies After Warm Up


hedgerley

Recommended Posts

My 2001 V8 is off the road at the moment. I've kept the trickle charger on and every weekend or so start her up, run up to operating temperature, switching off after 10-15 minutes when its all warmed through. All was well until last weekend. Started immediately, fast tick over as usual, settles down to the correct idle and gets to its usual temperature. Then, after 10-15 minutes, it started spluttering, running unevenly, idle got slow and erratic then it just expired with a phut. Runs and revs nicely until that point. Repeated exactly the same, yesterday. Until I SORN'd her she's never light me down as far as the engine is concerned, in 14 years of ownership.

Plenty of fuel (recent top up, so should be good) and no warning lights. I suspect its electrical. The alternator/charging light doesn't come on but when the spluttering starts the rev counter starts behaving erratically and the speedo starts twitching. A minute or two before it expires the tacho drops to zero, even though the engine is still running.

I haven't dug out my voltmeter and tools yet but thought a quick post here might solicit some guidance. Thanks all.

Link to comment
Share on other sites


Upgrade today to remove Google ads and support TLF.

I'm not 100% sure on the V8 Esprit but that does sound like a battery which can't hold charge any more. There's enough in it from the trickle to start the car, but it takes a hit on turnover and descends to dead so can no longer supply enough charge to spark. If the alternator is sending enough charge despite the battery not being able to hold it, the light won't illuminate. Pop a volt meter across the battery and I'm sure you'll see a rapid discharge after starting. 

  • Like 2

88 Esprit NA, 89 Esprit Turbo SE, Evora, Evora S, Evora IPS, Evora S IPS, Evora S IPS SR, Evora 400, Elise S1, Elise S1 111s, Evora GT410 Sport

Evora NA

For forum issues, please contact the Moderators. I will aim to respond to emails/PM's Mon-Fri 9-6 GMT. 

Link to comment
Share on other sites

  • Gold FFM

A very common issue is also Earth straps to the engine. I’m sure there’s a post about this - Swindon Alan had this with his.

can be proved or disproved by using a jump lead from the -ve block of the battery direct to the engine.

Only here once

Link to comment
Share on other sites

If you test the battery with your volt meter and it is fully charged it should show 12.8 volts, you can of course while running also put the volt meter across the battery terminals and it should show 14+ volts to show the alternator is charging.  Hopefully just the Battery, cause to get to the alternator.....well you know more work.  I had my alternator rebuilt a few years back and was very happy with the results.  Also had the starter rebuilt, it was always slow to turn the engine over and that made all the difference in the world!!!!!  Each rebuild here was about $125 USD.

My guess, the more I think about it is that the Battery is OK or possibly weak and the alternator is not putting out enough juice to keep the car running and also charge the battery.  If the alternator was OK the car would run without a charged battery.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...