free hit
counters
Freescan not reading all of the car data? - ECU/Freescan/Espritmon - The Lotus Forums - Lotus Community Partner #ForTheOwners Jump to content


IGNORED

Freescan not reading all of the car data?


Recommended Posts

Hi all,

I've just connected up my old laptop with my new ALDL to FTDI cable and tried to check the IAC value.

Freescan (and Espritmon) can see the RPM, battery voltage & coolant temperature, but not the other values.

Am I doing something wrong as I last did this about 5 years ago and my memory is a bit faded.

 

 

freescn.png

1994 Lotus Esprit S4  &  2016 Tesla Model S P90D

Link to comment
Share on other sites


Upgrade today to remove Google ads and support TLF.
Posted (edited)
55 minutes ago, fjmuurling said:

Engine running?

Yes the engine is running and Freescan is correctly reading the RPM, constantly fluttering on tickover and goes up as you raise the revs exactly as I would expect.

Edited by markw996

1994 Lotus Esprit S4  &  2016 Tesla Model S P90D

Link to comment
Share on other sites

Anything useful in the manual?

 

88 Esprit NA, 89 Esprit Turbo SE, Evora, Evora S, Evora IPS, Evora S IPS, Evora S IPS SR, Evora 400, Elise S1, Elise S1 111s, Evora GT410 Sport

Evora NA

For forum issues, please contact the Moderators. I will aim to respond to emails/PM's Mon-Fri 9-6 GMT. 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Bibs said:

Anything useful in the manual?

 

I couldn't find anything relating to the issue, it seems it either works or it doesn't 😔

 

3 hours ago, fjmuurling said:

Which ALDL connector are you using? (behind glove box or the one in the rear relay box).

I've tried both front and rear and get the same results.

There are two connectors under the glovebox but only one worked.

1994 Lotus Esprit S4  &  2016 Tesla Model S P90D

Link to comment
Share on other sites

I believe the other one under the glovebox is for the ABS.

Might be worth trying another cable.

88 Esprit NA, 89 Esprit Turbo SE, Evora, Evora S, Evora IPS, Evora S IPS, Evora S IPS SR, Evora 400, Elise S1, Elise S1 111s, Evora GT410 Sport

Evora NA

For forum issues, please contact the Moderators. I will aim to respond to emails/PM's Mon-Fri 9-6 GMT. 

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Bibs said:

I believe the other one under the glovebox is for the ABS.

Might be worth trying another cable.

I built this cable myself using a "FT232RL USB to TTL MiniUSB Port FTDI Serial Adapter Module" so it if its nothing obvious then I suppose it could be the drivers? I'll build another lead using a "CP2104 Serial Converter" instead which should rule out any concerns about the lead.

I'll update in a few days once I've built and tried the new lead.

1994 Lotus Esprit S4  &  2016 Tesla Model S P90D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Gold FFM

One likely cause is that the transmit from the PC to the ECU is not working. In that cause the ECU outputs the chatter that only contains the data you mention. To get more data, it needs to be provided with a mode 1 request. If that is correctly received it will output a much larger datastream that contains the other info.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...