free hit
counters
O2 sensor problem - ECU/Freescan/Espritmon - The Lotus Forums Jump to content


Recommended Posts

:rofl:

So, look i ll be long out of road and spring is comming. I ve slowly and hard reach my garage.

No idea what coud it be, starting car is normal, rpm is ok, all temp raising normal. When i pull gas, car getting nonstardat vibration and no power, resp very small power for full gas, i feel light pause and "power jump" after i pull gas pedal, from exhaust grey smoke, and as last i take notice that cat is completly red, exhoust is very very noisy, but abnormal sound.

Edited by SKY

http://www.lotus-club.cz

lccz_banner.gif

Your 6 is my 12.

http://www.voodoo-world.cz

--------------------------------

Link to post
Share on other sites

Upgrade today to remove Google ads and support TLF.
  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Strong possibility it's from washing your engine... dry up the coil packs... clean out the spark plug area of water... and go from there.

Modifying esprit's.. now that's fun..

PS... I AM NOT A CERTIFIED MECHANIC.. I Have chosen to help those in need, in the past and must not be construed as being a certified technician.

Link to post
Share on other sites
Sky.

Do you have access to freescan you can provide some data.? Which model esprit do you have?

Do you het any error on the dash?

no freescan:(

1990 SE

no idea, only what i saw is burned carpet inside in place where cat is

Strong possibility it's from washing your engine... dry up the coil packs... clean out the spark plug area of water... and go from there.

hmm was 2 hrs on sunshine ...........i hope, ll try tomorow.

-----------------

and what red glowing cat, ll be ok?

Edited by SKY

http://www.lotus-club.cz

lccz_banner.gif

Your 6 is my 12.

http://www.voodoo-world.cz

--------------------------------

Link to post
Share on other sites
:rofl:

So, look i ll be long out of road and spring is comming. I ve slowly and hard reach my garage.

No idea what coud it be, starting car is normal, rpm is ok, all temp raising normal. When i pull gas, car getting nonstardat vibration and no power, resp very small power for full gas, i feel light pause and "power jump" after i pull gas pedal, from exhaust grey smoke, and as last i take notice that cat is completly red, exhoust is very very noisy, but abnormal sound.

I have seen many an engine wash with engine cleaner kill or destroy a throttle position sensor . . .

Link to post
Share on other sites

Do you still have the EBPV in the exhaust system ? If yes check that is in the open position and not stuck in the closed position. This valve was originally installed in order for the CAT to heat up in shorter time due to emission regulations. They are prone to failure and on a lot of cars they are disabled / removed. If you don't have the valve then maybe your exhaust is (partially) blocked. These things are easy to check.

Freek

Esprit Freak

Link to post
Share on other sites
Do you still have the EBPV in the exhaust system ? If yes check that is in the open position and not stuck in the closed position. This valve was originally installed in order for the CAT to heat up in shorter time due to emission regulations. They are prone to failure and on a lot of cars they are disabled / removed. If you don't have the valve then maybe your exhaust is (partially) blocked. These things are easy to check.

Freek

no idea, i ll check, cant remeber how r parts connected , sounds logical why was cat red, as i m looking on schema loks placed directly under cat

if is there how unblock/disable

Edited by SKY

http://www.lotus-club.cz

lccz_banner.gif

Your 6 is my 12.

http://www.voodoo-world.cz

--------------------------------

Link to post
Share on other sites

disconnect the vacuum line to the valve and make sure the valve is open... then plug off the vacuum line with a bolt.

Modifying esprit's.. now that's fun..

PS... I AM NOT A CERTIFIED MECHANIC.. I Have chosen to help those in need, in the past and must not be construed as being a certified technician.

Link to post
Share on other sites

so after my todays research no EBPV there, so i ve started, and everything ok, normal reaction of gas pedal, correct sound and smoke from exhaust, moving back and front by car no problem, gas normal reaction.

i ve discovered some blow in cat and exhaust connection, but nothing big , but thats not this problem

my enthusiasm was very early:(

after 2-3 mins recognising vibration, changing sound of engine, exhaust, and again feeling after pulling gas pedal little delay, and cars moves very clumsily and infirmitly, like yesterday.

Edited by SKY

http://www.lotus-club.cz

lccz_banner.gif

Your 6 is my 12.

http://www.voodoo-world.cz

--------------------------------

Link to post
Share on other sites

Chances are you have either an ignition failure or an injector failure. First you need to find which cylinder(s) are not working. Pull each plug lead off, one at a time -- if the idle doesn't change, that is your bad cylinder. Do the same with the injector plugs.

Visit Sanj's Lotus Esprit Turbo SE pages

Link to post
Share on other sites

Hi,

I personally would bet that it is a faulty O2-sensor. If the problem comes on after a couple minutes, than it is very likely a faulty O2-sensor.

The first minutes after startup, the engine runs on fixed tables in so called open loop mode, then when it got warm a little bit it will switch to closed loop and will do all the fuelling via O2-sensor input. If the O2-sensor is faulty and gives faulty data, its very likely that it starts to get out of control either to the rich or to the lean side ....

Cheers

Marcus

so after my todays research no EBPV there, so i ve started, and everything ok, normal reaction of gas pedal, correct sound and smoke from exhaust, moving back and front by car no problem, gas normal reaction.

i ve discovered some blow in cat and exhaust connection, but nothing big , but thats not this problem

my enthusiasm was very early:(

after 2-3 mins recognising vibration, changing sound of engine, exhaust, and again feeling after pulling gas pedal little delay, and cars moves very clumsily and infirmitly, like yesterday.

Marcus

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

ok cat has gone, so its replaced only by tube, sound like hell on earth, people running away and cars alarms starting whistle:)))

but my question is is not some bad impact on engine? or its good to ve cat there?

http://www.lotus-club.cz

lccz_banner.gif

Your 6 is my 12.

http://www.voodoo-world.cz

--------------------------------

Link to post
Share on other sites
ok cat has gone, so its replaced only by tube, sound like hell on earth, people running away and cars alarms starting whistle:)))

but my question is is not some bad impact on engine? or its good to ve cat there?

I had a problem that sound just like yours, turned out to be a bad fuel injector. get a noid tester at your local auto parts. then next time the problem occurs start unpluging the injectors and see which bad . jp

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...