free hit
counters
High oil pressure - Engine/Ancilliaries - The Lotus Forums Jump to content
Sign in to follow this  
marka

High oil pressure

Recommended Posts

Today i took my my 88My esprit turbo for a spin and the oil pressure went to over 5 bar, does anybody have any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Upgrade today to remove Google ads and support TLF.

It could be due to a stuck pressure relief valve, but the reading means more if we know what your normal pressure reading was for this situation and what the situation is (warm engine/ cold engine, type of oil used etc).

Andy

Share this post


Link to post
Share on other sites

5bar, or about 75psi would be a good oil pressure for a cold engine. iirc, mine runs about 60psi (4 bar?) with high throttle when warm, then drops to 25psi (approx 1.6 bar) on warm tick over.

If the thermostatic pressure relief valve does not work, you have a chance of blowing your oil cooler ( will be on my second cooler in 6 months of driving when i get back, due to my S3t not having a bypass valve fitted )

Share this post


Link to post
Share on other sites

From cold the pressure would be shy of 5bar then as the engine warmed through it would settle to about 4.1 Bar. At the moment at idle the pressure is about 2.5bar, but when the engine is reved the pressure increases rapidly to over 5bar. As i have not has the car for long i am going to change the oil and filter, simply then i know the correct oil in in it and its a good place to start. Andy you mentioned the relief valve is it accessible to service.

Many thanks to the Andy and Dodgy for responding

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just a update on this one. I eventually got round to changing the oil, filter. Which made no difference, my attention then turned to the pressure sender unit. This was where the fault was i.e dodgy wiring, cleaned up the connections all is now fine. The oil pressure stable at 4.1 Bar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just a update on this one. I eventually got round to changing the oil, filter. Which made no difference, my attention then turned to the pressure sender unit. This was where the fault was i.e dodgy wiring, cleaned up the connections all is now fine. The oil pressure stable at 4.1 Bar

Hi Mark

I have the exact same symptoms -can you tell me where to find the pressure sender connection/s ? At idle it sits at 2.5, when under way it's up at 5 bar, on the end stop. Oil and filter changed, no difference. I've had a look for the sender but can't locate it, is access from top or bottom ?

cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's under the plenum, just forward of the starter motor. Just about impossible to get to without removing the plenum, watch the gasket.

Roger

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks guys, I'll get in there and have a look tonight. The pics and wise words are appreciated.

Ta !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  


×