free hit
counters
Idle And Running Problem - Engine/Ancilliaries - The Lotus Forums - Lotus Community Partner #ForTheOwners Jump to content


IGNORED

Idle And Running Problem


Feffman

Recommended Posts

Hi All:

A buddy had his Esprit V8 (1997) engine rebuilt recently by a reputable Lotus mechanic in the US but the car just isn't right. Upon start up, the car will idle fine but after a few (3-5 minutes) minutes the right bank (passenger side in the USA) just sputters, running very rough. If he drives the car it runs fine. At accelration from idle there's a hesitation.

Timing belt has been checked for proper install (OK)

New fuel filter

Fuel pressure checked (OK)

I'm thinking idle air control valve, but looking for ideas. Feel free to offer ideas at [email protected] Happy Lotusing!

Mark Pfeffer

[email protected]

Link to comment
Share on other sites


Upgrade today to remove Google ads and support TLF.
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Hi Mark,

I know this sounds very strange, but please have him check the O2-sensors location.

If you cross/mix-up the right vs. the left ones one bank will lean out and the other one will rich up totally.

Its very strange, I know, but it may happen ... don't ask me why I know that ;o/

Cheers

Marcus

Hi All:

A buddy had his Esprit V8 (1997) engine rebuilt recently by a reputable Lotus mechanic in the US but the car just isn't right. Upon start up, the car will idle fine but after a few (3-5 minutes) minutes the right bank (passenger side in the USA) just sputters, running very rough. If he drives the car it runs fine. At accelration from idle there's a hesitation.

Timing belt has been checked for proper install (OK)

New fuel filter

Fuel pressure checked (OK)

I'm thinking idle air control valve, but looking for ideas. Feel free to offer ideas at [email protected] Happy Lotusing!

Mark Pfeffer

[email protected]

Marcus

Link to comment
Share on other sites

Are there any Error codes logged?

Hi All:

A buddy had his Esprit V8 (1997) engine rebuilt recently by a reputable Lotus mechanic in the US but the car just isn't right. Upon start up, the car will idle fine but after a few (3-5 minutes) minutes the right bank (passenger side in the USA) just sputters, running very rough. If he drives the car it runs fine. At accelration from idle there's a hesitation.

Timing belt has been checked for proper install (OK)

New fuel filter

Fuel pressure checked (OK)

I'm thinking idle air control valve, but looking for ideas. Feel free to offer ideas at [email protected] Happy Lotusing!

Mark Pfeffer

[email protected]

1996 Esprit V8, 1998 Esprit V8 GT, 1999 Esprit S350 #002 (Esprit GT1 replica project), 1996 Esprit V8 GT1 (chassis 114-001), 1992 Lotus Omega (927E), 1999 Esprit V8SE, 1999 Esprit S350 #032, 1995 Esprit S4s, 1999 Esprit V8 GT (ex-5th Gear project), 1999 Esprit V8SE ('02 rear)

1999 S350 #002 Esprit GT1 replica

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



Upgrade today to remove Google ads and support TLF.


×
×
  • Create New...